Inez heeft haar kwetsbare verhaal poëtisch mooi beschreven. Moedig en belangrijk voor al diegenen met een vergelijkbare ervaring: het kan toch goed komen
— Humberto Tan

Goeie & Nog Betere Boeken (Mezza/AD) maart 2023

Mezza AD Goeie & Nog Betere Boeken Droomhuis wordt getipt door Boekhandel Lovink in Lochem

Recensie op Boekinkt.blogspot.com februari 2023

Lot keert terug naar het huisje in Frankrijk waar zij met haar moeder en stiefvader gewoond heeft in de jaren ’70. Ze wil het huis opruimen en verkopen en hoopt hiermee in het reine te komen met gebeurtenissen uit het verleden. Ze groeide hier op met haar psychisch labiele moeder en dominante stiefvader, en al opruimend komen er herinneringen aan die tijd naar boven. Lukt het haar om de gebeurtenissen een plek te geven en haar eigen blokkades te overwinnen?

‘Droomhuis’ is een heel indringend verhaal waar ik bijna niet in kon stoppen. Het hele boek door is er sprake van een beklemmende sfeer en voel je zowel het verdriet en de onmacht van Lot als volwassene als de kleine Lotje als kind. Tevens is er in het verhaal van de kleine Lotje ook goed de loyaliteit naar haar ouders te voelen en hoe enorm dat kan botsen met je eigen integriteit.

Je krijgt als lezer echt de neiging om het kind daar uit die situatie weg te plukken maar weet tegelijkertijd ook dat dat helemaal niet kan.

De hoofdstukken in het verhaal wisselen tussen gebeurtenissen in het heden en verleden waarbij telkens een kleine gebeurtenis de verbindende factor is. Hierdoor vloeien de hoofdstukken heel natuurlijk in elkaar over. Ook is er sprake van perspectiefwisselingen waarbij we stukjes uit het heden en verleden van Lot maar ook uit dat van haar moeder meekrijgen. Haar moeder die zo graag een nieuwe start wilde maken, maar op haar beurt ook weer bagage meeneemt uit het verleden. Ook haar verhaal is schrijnend en als lezer voel je zowel medeleven als boosheid over haar rol.

Ondanks de buikpijn die het verhaal mij zelf opleverde, is er geen stoppen aan het lezen. Inez de Goede trekt je met haar vertelstijl en opbouw helemaal het verhaal in. Het verhaal voelt ook nergens als een aanklacht, wel als iets dat verteld moest worden, om te helen en om verder te kunnen.

 Een heel knap debuut dat ik beoordeel met 4 inktpotjes.


Radio-interview met Humberto Tan op NPO Radio 1 februari 2023

"Inez de Goede schrijft over seksueel grensoverschrijdend gedrag in boek 'Droomhuis': 'Lang niet op kunnen schrijven'

Eén op de twee vrouwen heeft in haar leven ooit seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Ook Inez de Goede maakte het mee. Ze groeide op in Frankrijk met een stiefvader die wel erg veel tijd met haar doorbracht. Vele jaren later, brengt ze nu roman 'Droomhuis' uit. Daarin lezen we het verhaal van Lot, (deels) gebaseerd op het leven van Inez. "Ik heb heel lang gedaan alsof het nooit gebeurd was", zegt De Goede bij Humberto.

Het was voor De Goede niet moeilijk om het perspectief van hoofdpersoon Lotje op te schrijven. "Ik doe mijn ogen dicht en stap terug in de tijd, en dan voel ik wat zij voelt. Dus dat meisje zit dichtbij mij." 

Maar de wens om het verhaal over haar moeilijke kindertijd in Frankrijk in een boek te vatten, leeft bij De Goede al een lange tijd. "Ik denk eigenlijk mijn hele volwassen leven al. Zo rond mijn twintigste had ik bedacht dat ik ooit een boek zou schrijven over mijn moeilijke kindertijd in Frankrijk. Ik dacht: daar verdien ik dan heel veel geld mee, en daarvan kopen we een huis. In Frankrijk.

En in 2019 hebben we dat huis in Frankrijk gekocht, en toen dacht ik: nu moet dat boek ook maar eens gebeuren."

Stiefvader

Pas toen De Goede het perspectief van de moeder aan het verhaal toevoegde, lukte het om het boek te schrijven. De dader in het verhaal, haar stiefvader, kreeg juist geen stem in het verhaal. "Hij heeft heel lang ook geen naam gehad in het boek. Ik gunde hem niet echt zijn kant van het verhaal", legt De Goede uit. "Ik kan mij daar eerlijk gezegd ook niks bij voorstellen, ik weet niet zo goed een man zoals hij bezielt. Ik vraag mij dat wel af in het boek. Had hij misschien ook een trauma te verwerken? Wat heeft hem gemaakt zoals hij was?"

De band met haar stiefvader is altijd verwarrend geweest voor De Goede. "Ik hield ontzettend veel van mijn stiefvader. Dat was ongelooflijk verwarrend. Dat is een van de thema's van het boek: hoe je als kind van je ouders houdt. Want je hebt je ouders nodig, ze moeten je beschermen. Je bent loyaal naar je ouders toe. Het kind, hoofdpersoon Lotje, had het gevoel: ik moet dit gezin bij elkaar houden. Ik moet zorgen dat papa niet boos is op mama. Mama moet zich gedragen, want dan wordt hij niet boos. Zij brengt dus heel veel tijd met hem door, omdat ze merkt dat hij dat prettig vindt." 

Alsof het nooit gebeurd was

Dat prettig vinden, gaat verder dan alleen in elkaars gezelschap zijn. In het boek beschrijft De Goede een scene waarin de stiefvader het jonge hoofdpersonage bepaalde seksuele handelingen laat doen. "Ik heb heel lang gedaan alsof het nooit gebeurd was. Daar gaat zo’n dikke laag overheen. Toen ik voor het eerst op tv hoorde dat zoiets bestond, dacht ik: dat is mij niet overkomen. Totdat je op een dag denkt: o ja, dit is wél met mij gebeurd. Vervolgens heb ik het heel lang niet durven zeggen. Ik schaamde mij ervoor. Ik was bang voor de reactie van mijn ouders. Van mijn moeder, en mijn echte vader. Ik heb hen heel lang beschermd tegen dat verhaal."  

"Totdat ik zwanger werd en dacht: ik wil dit niet doorgeven aan mijn kind. Ik wil hiermee in het reine komen. Toen durfde ik het wel te vertellen. En vervolgens kom je er dan achter dat de ander helemaal niet weet hoe die ermee moet omgaan. Dan krijg je te horen: 'Waarom heb je niet eerder iets gezegd?' Of: 'Ik heb niks gemerkt!' Daardoor denk je bijna: heb ik het dan niet meegemaakt?!"

Belangrijk inzicht

De Goede schrijft aan het eind van het boek: "Ik zie die nacht onder ogen wat me zo lang in een houdgreep heeft gehouden. Het is niet mijn schuld dat het gebeurde. Ik heb er niet om gevraagd. Het is niet mijn schuld dat mijn lichaam reageerde op zijn aanraking. Dat ik me niet heb verzet, maakt me geen medeplichtige. Dat ik meeging in zijn misbruik, maakt mij niet schuldig."

Een belangrijk inzicht voor elk slachtoffer van misbruik in welke vorm dan ook. De Goede: "Voordat ik dit boek schreef, heb ik natuurlijk heel veel therapie gedaan. Maar je moet zelf tot dat inzicht komen. En dat komt in golven. Je kunt het morgen ook weer kwijt zijn, dat besef. Het is iets waar je jezelf steeds weer aan moet blijven herinneren. Dat je niet schuldig bent."

Beluister en bekijk het interview op de website van NPO Radio 1.


Recensie op Bazarow.com februari 2023

Chapeau, een mooi debuut.
— Anke Cuijpers op Bazarow.com
Recensie debuutroman Droomhuis door Inez de Goede op Bazarow.com

Lees verder op Bazarow.com


Signalement Nu ook in de boekhandel Het Parool februari 2023


Interview voor Geld & Geluk (Mezza/AD) februari 2023

Interview Greg Shapiro en Inez de Goede naar aanleiding van debuutroman Droomhuis in Geld & Geluk Mezza AD

Rubriek LEES in Zin Magazine januari 2023

Debuutroman Droomhuis van Inez de Goede in rubriek LEES van Zin Magazine

Interview voor VARA Gids oktober 2020

Interview Greg Shapiro en Inez de Goede voor de VARA Gids over televisiekijken

Interview voor Buis en Haard oktober 2016

Interview Greg Shapiro en Inez de Goede voor Buis en Haard VARA Gids

Interview Het Parool augustus 2009